Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In augustus 2019 werd in samenwerking met de gebruikers van De Nieuwe Tuin door architecten Afaina de Jong en Zaira Pourier (AFARAI) een programma ontwikkeld van interventies, publieke events en gesprekken over de potentie van de nog ongescripte publieke ruimte.

Sinds 2015 is De Nieuwe Tuin, ontworpen en onderhouden door kunstenaar Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht, een veelgebruikte publieke plek rond Het Nieuwe Instituut. Afaina de Jong en Zaira Pourier (AFARAI) deden op verzoek van Het Nieuwe Instituut onderzoek naar het veelzijdige gebruik ervan met als doel de waarde ervan zichtbaar te maken en te ondersteunen. Ze hingen enkele weken rond, spraken met gebruikers en bezoekers en ontdekten de specifieke kwaliteiten van de plek. Het onderzoek vatten de architecten in een korte film, hieronder te bekijken. 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

AFARAI stelt ‘het rondhangen’ voor als een alternatieve culturele praktijk die een lange traditie heeft in Rotterdam. De Nieuwe Tuin biedt hiervoor de juiste ruimte: onaangeharkt, ongescript, intuïtief en voortdurend in transitie. Dit in tegenstelling tot veel andere openbare ruimtes die voorgeschreven zijn en clean en die weinig ruimte laten tot eigenmaken. De crux van het programma is om juist dit ongescripte en het bestaande als uitgangspunt te nemen en dit te versterken zonder het te willen overnemen of te bepalen.

De Nieuwe Tuin
Frank Bruggeman en Hans Engelbrecht
Karlis Krecers

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Museumpark.

De Nieuwe Tuin is een samenspel van natuur en cultuur op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Het tijdelijke landschap van kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en hovenier Hans Engelbrecht sluit aan op de groeiende belangstelling voor stadsnatuur.