Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Just Hanging Out onderzoekt publieke ruimte in Rotterdam, en dan met name de ruimte van De Nieuwe Tuin.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

‘Rondhangen’ als een alternatieve culturele praktijk, een met een lange traditie in Rotterdam. De Nieuwe Tuin biedt hiervoor de juiste ruimte: onaangeharkt, ongescript, intuïtief en voortdurend in transitie. Dit in tegenstelling tot veel andere openbare ruimtes die voorgeschreven zijn en clean en die weinig ruimte laten tot eigenmaken.

Architecten Afaina de Jong en Zaira Pourier (AFARAI) deden op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut onderzoek naar het veelzijdige gebruik van de tuin, met als doel de waarde ervan zichtbaar te maken en te ondersteunen. Ze hingen enkele weken rond, organiseerden een serie publieke events, spraken met gebruikers en bezoekers en ontdekten de specifieke kwaliteiten van de plek. Het onderzoek vatten de architecten in een korte film, hieronder te bekijken.

Hangouts

In de zomer van 2019 stonden zes hosts centraal voor het programma van De Nieuwe Tuin. De hangouts vinden plaats rondom het idee van een daytime barbecue en trekken niet alleen nieuwe bezoekers aan uit het netwerk van de gastheren/vrouwen, maar betrekt ook huidige gebruikers.

Just Hanging Out #1
Maher al Sabbagh
Donderdag 11 juli   

Just Hanging Out #2
Manuela Goncalves Tavares 
Vrijdag 9 augustus 

Just Hanging Out #3
Hunna Blockparty Talents
Zaterdag 17 augustus

Just Hanging Out #4
Charlie Koolhaas
Donderdag 22 augustus

Just Hanging Out #5
Festival Magia
Zaterdag 24 augustus 

Just Hanging Out #6
Malique Mohamud & Concrete Blossom
Zondag 25 augustus

De Nieuwe Tuin
Frank Bruggeman en Hans Engelbrecht
Karlis Krecers

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Museumpark.

De Nieuwe Tuin is een samenspel van natuur en cultuur op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Het tijdelijke landschap van kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en hovenier Hans Engelbrecht sluit aan op de groeiende belangstelling voor stadsnatuur.