Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2022
17
Sep

Struin door de tuin, proef, geniet, steek je handen uit de mouwen of ruil vintage kleding voor je kind. De Tuinfair op deze zaterdagmiddag is er voor iedereen. Met workshops, wandelingen en kramen van Swapshop Rotterdam, Studio Charly Blödel, Caroline Zeevat en andere ontwerpers en makers.

2022
22
Apr

A More-than-Human Night at the Museum is een feestelijk voorjaarsprogramma ter ere van Earth Day 2022, het moment dat het instituut formeel de eerste Zoöp ter wereld wordt en de (her)opening van De Nieuwe Tuin en de tentoonstelling Op zoek naar het pluriversum. Met bijdragen van pluriversele onderzoekers-curatoren Sophie Krier en Erik Wong, natuurinclusief landschapsarchitect en ‘Spreker voor de Levenden’ Maike van Stiphout, klimaatactivist en kunstenaar Suzanne Dhaliwal, aard-eter masharu, performancecollectief House of GHOD, dj Emma Champagne Queen, de Omleiders van Het Nieuwe Instituut en vele anderen. 

2019
25
Aug

Kom op 25 augustus naar De Nieuwe Tuin voor een daytime barbecue met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Malique Mohamud & Concrete Blossom, de hosts van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

2019
24
Aug

Kom op 24 augustus naar De Nieuwe Tuin voor een daytime barbecue met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Festival Magia, de hosts van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

 

2019
22
Aug

Kom op 22 augustus naar De Nieuwe Tuin voor een daytime barbecue met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Charlie Koolhaas, de gastvrouw van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

2019
17
Aug

Big Nate van Smells Good in the Hood verzorgt een daytime barbecue in De Nieuwe Tuin met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Hunna, de hosts van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

2019
09
Aug

Big Nate van Smells Good in the Hood verzorgt een daytime barbecue in De Nieuwe Tuin met soul food van over de hele wereld. Tijdens de barbecue ontdek je samen met Manuela Goncalves Tavares, de gastvrouw van deze editie van Just Hanging Out, verhalen van bezoekers van De Nieuwe Tuin. Het programma Just Hanging Out onderzoekt de publieke ruimte in Rotterdam en in het bijzonder de ruimte van De Nieuwe Tuin.

2019
11
Jul

Sluit met ons de zomer af op 11 juli tijdens de laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop. Verwacht een zinderende winter special in de zomer met een kerstmarkt, kerst bite, kerstmuziek, performances en andere optredens die ons wijzen op de klimaatverandering. Een avond om niet te missen! 

2019
11
Jul
18:00 – 21:00
De Nieuwe Tuin

In augustus wordt in samenwerking met de gebruikers van De Nieuwe Tuin door AFARAI een programma ontwikkeld van interventies, publieke events en gesprekken over de potentie van de nog ongescripte publieke ruimte. De serie evenementen start tijdens de Thursday Night Live! Summer Special op 11 juli met een barbecue verzorgd door de Syrische chef-kok Maher al Sabbagh. Zaira Pourier (AFARAI) en Frank Bruggeman (ontwerper De Nieuwe Tuin) schuiven aan. 

2019
19
Mei
19/05/2019 – 31/12/2020
Het Nieuwe Instituut

Kunstenaar Annika Kappner neemt bezoekers in een geleide meditatie mee op een verkenning van de (biologische) diversiteit en complexiteit van De Nieuwe Tuin.

2018
19
Jun
19/06/2018 – 08/07/2018
 

De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. In deze pop-in expo is een fotoreportage met de uitzonderlijke flora uit De Nieuwe Tuin te zien.

2016
05
Jun

De ervaring van een stadspark is vooraleerst visueel: kleurencombinaties, vormen en texturen strelen onze ogen en zorgen voor een prettige atmosfeer. Wat gebeurt er als niet de ogen, maar de andere zintuigen aan bod komen?

2016
29
Mei

Samen met Caroline Zeevat maken we een wandeling door het Museumpark en De Nieuwe Tuin met na afloop een proeverij van wilde planten en kruiden. Wandel op zondag 29 mei mee met Caroline en ontdek wat er allemaal voor eetbaars groeit in een stadspark.

2016
22
Mei

Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit organiseerde Het Nieuwe Instituut samen met het Natuurhistorisch Museum een aantal activiteiten. Hierbij kon iedereen ontdekken welke natuurlijke rijkdom er in het Museumpark verscholen ligt en hoe wij allen kunnen bijdragen aan een biodiverse stad.

2015
03
Okt

Breng op zaterdag 3 oktober samen met Het Nieuwe Instituut een bezoek aan de Ecokathedraal van Louis Le Roy in Mildam (Friesland) en de Priona Tuinen van Henk Gerritsen in Schuinesloot (Overijssel). Beide zijn natuurlijke tuinen, gevormd vanuit de gedachte dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar er een langdurige relatie mee moet aangaan.

2015
06
Sep
13:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut organiseert in het kader van De Nieuwe Tuin een fietstocht langs stedelijke natuur in Rotterdam.

2015
03
Sep

In samenwerking met het Architectuur Film Festival Rotterdam en Vereniging Deltametropool zoeken we deze nazomer de wilde natuur in de stad op. We vertonen twee films die hier op een verschillende manier op inspelen: Louis Le Roy en Brussels Wild.

2015
01
Jul
01/07/2015 – 29/08/2015
Het Nieuwe Instituut

In de zomer van 2015 gaf Lisette de Prez iedere woensdag en zaterdag yogalessen in De Nieuwe Tuin. 

2015
10
Mei

Op 10 mei opent Het Nieuwe Instituut een tijdelijk stadslandschap: De Nieuwe Tuin. Ook levert kunstenaar en ontwerper Job Wouters de laatste muurschildering uit een serie van zes op in het kader van zijn interventie reeks Huis in een witte tutu. Het Nieuwe Instituut nodigt u van harte uit voor de feestelijke opening van De Nieuwe Tuin en de finissage van Huis in een witte tutu.

De Nieuwe Tuin
Frank Bruggeman en Hans Engelbrecht
Karlis Krecers

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Museumpark.

De Nieuwe Tuin is een samenspel van natuur en cultuur op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Het tijdelijke landschap van kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en hovenier Hans Engelbrecht sluit aan op de groeiende belangstelling voor stadsnatuur.