Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
17/09/2022
tijd
13:00 – 17:00
taal
Nederlands
 
locatie

De Nieuwe Tuin bij
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Toegang is gratis, kom gewoon langs.
Bij regen vindt de Tuinfair plaats onder de arcade van Het Nieuwe Instituut, de overdekte ruimte aan de Rochussenstraat.

Deze middag staat in het teken van een andere manier van ontwerpen, met een focus op ‘upcyclen’. Dat is een proces waarbij materialen of bestaande ontwerpen worden verwerkt tot een nieuw product, waarbij het geheel in waarde stijgt. Zoals de workshop waarbij bouwafval dat gebruikt wordt om een tuinmeubel van te maken. Of onkruid waarmee je een heerlijke salade maakt.

Als instituut voor ontwerp zijn we geïnteresseerd in de nieuwe vormen die ontwerp kan aannemen en werken we graag met innovatieve ontwerpers en organisaties die hier hun werk van hebben gemaakt. Is onkruid te eten? Zijn er manieren om bouwafval te verwerken in servies of meubels? Hoe kunnen we hergebruik verduurzamen?

Over De Nieuwe Tuin

In de winter van 2021 is de tuin rondom Het Nieuwe Instituut opnieuw aangelegd vanwege de herstructurering van het Museumpark. De komende jaren komt deze weer tot volle bloei. Het Nieuwe Instituut is de eerste officiële Zoöp ter wereld. Dit is een organisatie waarbij mensen en niet-mensen (zoals planten en dieren) harmonisch samen proberen te leven. Onkruid uit De Nieuwe Tuin wordt bijvoorbeeld niet zomaar weggegooid en er is een composthoop om de biodiversiteit te stimuleren.

Woordenlijst

Upcyclen is het maken van iets nieuws van afval in de staat die het is. Daarmee stijgt het in waarde.

Recyclen is ook het maken van iets nieuws van afval, maar daarbij wordt het afval eerst vernietigd voordat er iets nieuws van gemaakt wordt. Een voorbeeld is het glas uit de glasbak waarvan een nieuwe fles wordt gemaakt.

Hergebruik is het opnieuw gebruiken van een artikel zonder dat daaraan iets verandert, zoals tweedehands kleding en meubels.

Regeneratief ontwerp gaat weer een stap verder dan duurzaam ontwerpen. Waar bijvoorbeeld een duurzaam ontwerp minder co2 uitstoot, kan een regeneratief ontwerp co2 zelfs opslaan. De natuur, omgeving en sociale aspecten worden meegewogen bij het ontwerp.

De Nieuwe Tuin
Frank Bruggeman en Hans Engelbrecht
Karlis Krecers

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Museumpark.

De Nieuwe Tuin is een samenspel van natuur en cultuur op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Het tijdelijke landschap van kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en hovenier Hans Engelbrecht sluit aan op de groeiende belangstelling voor stadsnatuur.